Ljiljana Tršan

Saraburi Igra živaca, 2023.
akvarel, 37×45 cm

http://eecoswitch.com/leaf.php “Sve sretne obitelji su slične, dok je svaka nesretna obitelj nesretna na svoj način”.
Lav Tolstoj

Gubitak je sastavni dio ljudskog života. Od ranog djetinjstva pa sve do starosti suočavamo se s različitim gubitcima kao što je smrt, bolest, poremećeni odnosi unutar obitelji, različiti događaji u ljubavnom životu, odnosi s prijateljima, odnosi na poslu. Gubitak može biti stvaran, umišljen ili simbolički. Termin žalovanja odnosi se na prorađivanje traume ili gubitka koje su osobi bile od velike važnosti. Žalovanje je proces koji se kod svakog pojedinca odvija na drugačiji način.

Postoje obitelji koje funkcioniraju kao vrlo zatvoreni sustavi. Ono što se događa unutar obitelji njihov je cijeli svijet pa je razumljivo da se teške traume roditelja i sve njihove posljedice u vidu reakcija i obrazaca ponašanja prenose na djetetov unutarnji sustav. Prelazak traume s generacije na generaciju može se odvijati na mnogim razinama. U svakom slučaju prorađivanje traume u jednoj generaciji omogućuje zdraviji početak novim. Iako žalovanje i  promišljanje o gubitku ostavlja gorak okus, ako je uspješno prorađeno, definitivno je pozitivna stvar. Možda je poanta gubitka upravo ostavljanje prostora za stvaranje novih iskustava.

Biografija 
Rođena u  Zagrebu  1954. godine. Tu je pohađala  osnovnu školu i gimnaziju te diplomirala Logopediju na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom radnog vijeka, u radu s djecom i odraslim osobama, uz logoterapiju, često je koristila i elemente Art terapije. U slobodno vrijeme organizirala je i provodila razne programe likovnih i kreativnih radionica.  Odlaskom u mirovinu 2019. godine počinje se intenzivnije baviti crtanjem i slikanjem. Upisuje Tečaj crtanja i slikanja pri Narodnom Sveučilištu Dubrava kojeg vodi prof. Svebor Vidmar te akademska slikarica Ivana Vulić. Polaznica je i slikarskih radionica Vladimira Vrljića Ankina te prof. Nedeljka Tintora. Održala je deset samostalnih te sudjelovala u preko 40 žiriranih i skupnih izložbi kao i nekoliko međunarodnih.  Živi u Zagrebu.