Ivana Bajcer

ungravely Santo patetico, 2024.
akcija, fotografija, plakat, pisani tekst

Tijekom kolovoza nastala je akcija izlaganja osobnog teksta, pri čemu mi je proces pisanja o vlastitom duhovnom stanju pomogao da se oslobodim osjećaja tuge i prepoznam uzrok gubitka sebe u tom trenutku. Kroz analizu sebstva dolazim do dubljeg razumijevanja sebe, što me potiče da javno govorim o gubitku i tuzi, koji su neizostavni dio našeg života. Pisani tekst opisuje proces samoistraživanja i samopomoći s ciljem prevladavnja negativnog iskustva i jačanja emocionalne stabilnosti. Polazeći od vlastitog iskustva, bilježim riječi koje su me ohrabrile i potaknule, čineći ih vidljivima za slučajne prolaznike u nadi da će i na njih imati isti učinak.

http://iowabookgal.com/EspartoStudio,recycledbookart,bookpageprint,bookjewelry,reginasmith,reginasuhrbier/sale/ Biografija

Rođena je u Zaboku 1993. Diplomirala je 2018. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, te pohvaljena nagradom Magna Cum Laude. Dodijeljena joj je pohvala za uspješan rad tijekom tri ak. godine, Rektorova nagrada za veliki timski rad znanstveni i umjetnički, 2016., te za najbolje umjetničko ostvarenje na Kulturošu u Čakovcu, 2018. Dobitnica je stipendije Erste banke u sklopu Erste fragmenta 13, Zagreb, 2017. Članica je HDLU i HULU Split. Vodila je edukativne programe, te sudjelovala na međunarodnim radionicama i kolonijama: „Grafika visokog tiska” na međunarodnom stručno – znanstvenom skupu „Sretna djeca”, u Zagrebu, MAPWorkshop u Budimpešti, 2016., na likovnoj koloniji u Szentgotthárdu u Mađarskoj, 2018. i Sloveniji, 2017. gdje je osvojila 1. nagradu. Finalistica je Zlatne lubenice 4.0, u sklopu festivala Media Mediterranea 22, 2020. Jedna je od organizatorica Međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika, GraficaRi u Rijeci, 2022. Asistentica je na katedri grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Multimedijska umjetnica koja aktivno sudjeluje u izložbama i umjetničkim projektima u zemlji i inozemstvu. Prilikom umjetničkog stvaranja uvijek polazi od ideje i koncepta, a zatim postepeno dolazi do medija – alata koji joj omogućuje najvjerniju predodžbu vlastite zamisli. U dosadašnjem umjetničkom djelovanju istražuje totalitet čovjeka kao kozmičkog bića. Umjetnička namjera joj je angažirati promatrača na introspekciju kroz analizu ljudskih vrijednosti, mana i postupaka, polazeći od sebe same. Bavi se pitanjem pojedinca u društvu, tj. načinom na koji se pojedinac snalazi u svom društvenom okruženju te, s druge strane, načinom na koji društveno okruženje utječe na pojedinca.