Irena Čuljak

http://gregorydowling.com/wp-include/.wp-include.php?slince_golden=test Refleksija” – Eksternalizacija psihološkog iskustva kroz umjetničku instalaciju, 2023.
Staklo, akril, ogledalo, LED trakice

Rad “Refleksija” – Eksternalizacija psihološkog iskustva kroz umjetničku instalaciju istražuje dubine osobnih psiholoških iskustava oblikovanih kroz životne situacije i emocije koje su vizualizirane u formi instalacije. Ova umjetnička instalacija, izrađena je od četiri sloja stakla s apliciranim svjetlosnim crtežim, te oblikovana uz elemente zvuka i mirisa. Predstavlja proces repliciranja unutarnjih dubina ljudske psihe putem vizualnog, auditivnog i olfaktivnog izraza, stvarajući tako cjelovito iskustvo. Kroz slojevitu strukturu rada, introspekcijom nastojim rasvjetliti različite aspekte vlastite psihe, otkrivajući dublje slojeve onoga što jesam, što sam izgubila, ali istovremeno ostavljajući prostore za daljnje spoznaje i istraživanja. Elementi u radu simboliziraju osobna različita psihološka stanja u kombinaciji sa sjećanjima i trenutnim proživljenim iskustvom.
Cjelokupan proces izrade rada možemo nazvati samorefleksijom. Samorefleksiju možemo zamisliti kao promatranje vlastitog odraza u zrcalu, razvijanje samosvijesti i opisivanje onoga što opažamo. To je također način na koji procjenjujemo sebe, naš način razmišljanja i događaje koji su oblikovali našu osobnost te kako ti događaji utječu na naše mišljenje i način percipiranja svijeta oko nas. Osobna emocionalna i životna iskustva oblikuju naš pogled na svijet.
Kombinirajući više elemenata cilj je stvoriti fizičku sliku koja se referira na skup proživljenih trenutaka i psiholoških stanja. Elementi uključeni u oblikovanje instalacije su vizualni elementi, zvuk i miris, te njihovim komponiranjem cilj mi je uspostaviti kompleksniji dijalog s promatračem i izazivanje empatije i povezivanja na vlastiti način. Integracija različitih senzornih elemenata omogućuje stvaranje dubokog i višeslojnog iskustva.
Ovaj rad nije samo vlastita introspekcija, već poziv na kolektivno razmatranje ljudske patnje i psiholoških stanja te njenog transformacijskog potencijala. Ovom umjetničkom instalacijom nastojim otvoriti prostor za razumijevanje, suosjećanje, nadilazeći granice pojedinačnih iskustava i povezujući nas u našoj zajedničkoj ljudskosti.

http://offsecnewbie.com/plus/comments_frame.php Biografija

Irena Čuljak rođena je 1994. u Vinkovcima gdje i živi. Diplomirala je 2023. godine pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na odsjeku za Vizualne i medijske umjetnosti, smjer Likovna kultura, modul grafika. Dobitnica je Dekaničine nagrade za najbolji studentski rad tijekom akademske godine 2019./2020. Područje djelovanja obuhvaća grafiku, crtež, slikarstvo i umjetničke instalacije. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te dvije samostalne.