Tina Divić

VIGO, 2024.
kratka stereoskopska gif animacija

„Tuga, kako sam naučila, je u stvari samo ljubav. Ona je ta ljubav koju želiš dati, ali nemaš kome. Sva ta neispričana ljubav okupljena u suzama u kutovima naših očiju, ili kao knedla u grlu ili onaj šuplji osjećaj u dijelu vaših prsa. Tuga je samo ljubav koja nema kamo otići.” Jamie Anderson

Ilustracija voljenog životinjskog prijatelja nastalog u klasičnoj tehnici akvarela koji živi u beskonačnoj petlji stereoskopske animacije. Svi psi su terapijski psi i oni podržavaju mentalno zdravlje vlasnika kao što nam dokazuju mnoge studije. Ali što kada takvog prijatelja izgubimo, kada više nije tu?! Tugu želim smatrati novim oblikom za učenje. Kako biti u svijetu bez nekoga kogavolimo? Neurobiologija tuge pokazuje da taj osjećaj dolazi u valovima, konstantno se pokreće, miče. Vigo je bio poseban pas, volio je gledati filmove po festivalima i sunčati se na najjačem podnevnom suncu. Pratio me je svugdje, sudjelovao u odrastanju moje djece, sreći i problemima koju život svakodnevno donosi. Na kraju je usporio i konačno se prestao micati. Ne želim ga se tako sjećati, predstavit ću ga ovom stereoskopskom animacijom – u pokretu.

Stereoskopija je tehnika za stvaranje ili pojačavanje iluzije dubine u slici. Ona gledatelju predstavlja par nešto drugačijih dvodimenzionalnih slika (lijeva za lijevo oko, desna za desno oko). Ljudski vid, uključujući percepciju dubine, složen je proces koji se sastoji od informacije primljene očima i obrade unutar mozga. Dvije slike se kombiniraju u mozgu dajući percepciju dubine.

Biografija

Tina Divić je Zagrepčanka sa stalnom adresom u Krvavici, malom mjestu u južnoj Dalmaciji. Dizajnerica metala (ŠPUD, Zagreb), profesorica likovne kulture i likovne umjetnosti (UMAS, Split), grafička dizajnerica (Algebra) i nakon deset godina staža u prosvjeti (GOGS, Split) ponosna vlasnica obrta za art edukaciju, grafički dizajn i umjetnost smještenog u prostoru Rintintina Ateljea u Makarskoj. Slikarica, dizajnerica unikatnog nakita, ilustratorica, art edukatorica za djecu i odrasle, art terapeutkinja za odrasle, aktivistica, feministkinja, udrugarka, kuharica, vrtlarica,…, znatiželjna osoba. Rado se stručno usavršava i pohađa razne formalne ili neformalne edukacije. Izlaže na skupnim i samostalnim izložbama, sudjeluje u organizaciji raznih festivala, događaja i projekata povezanih sa razvojem kulture i kreativnosti. Organizira MIKRO izložbe autorica s različitih područja umjetnosti te potiče razvoj kulturne scene u Makarskoj.