Filip Anić

read the article Odjeci sutrašnjice
kombinirana tehnika na platnu, 2024.
dimenzije: 160 x 120 cm

Umjetničko djelo dočarava bit tuge kao vremenskog paradoksa, gdje se odjeci onoga što tek treba doći osjećaju u sadašnjosti. Drapirana tkanina predstavlja veo između vremena, s nijansama bež i narančaste koje odražavaju toplinu uspomena i hladnoću gubitka. Crni otisci ruku označavaju ljudski dodir, veze koje stvaramo i utjecaj onih koje gubimo. Oni su poput sjena prisutnosti, podsjetnika na odsutnost.

Obris lika usred tkanine sugerira duha budućnosti koji se nikada neće odviti, planove i snove koji ostaju neispunjeni. Riječ “FUTURE” napisana, no prekinuta crnim kapima koje se spuštaju, simbolizira onečišćenje sutrašnjice tugom današnjice. Te kapi su suze vremena koje tuguju za izgubljenim potencijalom i prekidom kontinuiteta života.

http://viningsnaturalhealthcentre.co.uk/tag/body/?profile=orange Biografija:

Filip Anić istražuje vizualne medije kojima preispituje egzistencijalna pitanja osobnog identiteta kao umjetnika. Rođen je 2001. godine u Osijeku. Godine 2020. upisuje Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje trenutno pohađa magistarski studij Vizualne umjetnosti. Do sada je izlagao u Hrvatskoj, Kaliforniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, te likovnim radionicama.  

2023. Organizator, kustos i izlagač ciklusa izložbe “Stojim na leđima divova”. 
2023. Priznanje Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku za predanost i doprinos području vizualnih umjetnosti. 
2023. Dobitnik nagrade Finalist na međunarodnom natjecanju “7th portrait” Los Angeles, Kalifornija.