Tomislav Šilipetar

Onalaska Iskošenost, 2024.
umjetnička knjiga

Iskošenost je autorov prvi konceptualni rad – “ciklus crteža okupljenih medijem knjige i povezanih u sugestivnoj, ali otvorenoj formi” (P. Dolanjski Harni) koji govori o gubitku i boli, tugovanju i žalovanju. Povijest jedne bolesti tijekom deset godina i smrt majke preneseni su u knjigu grafičkih radova.

“U fokusu je tijelo – anulirano na svoje konture, crtano u tehnici tuša i grafita ekspresivnim crno-bijelim stilom, s jakim kontrastima svjetla i tame – čiji prikazi variraju od prikaza čitave figure do onih na kojima je u fokusu samo glava, torzo, ruke, trbušna šupljina. Tijelo je to koje je sapleteno u svojim krajnostima između trajanja i propadanja, rastrzano, iskošeno, fragmentirano, prestravljeno, tijelo u grču obilježeno bolnim i tankoćutnim osjećanjem života. Realnost takva tijela povišena je i napeta, a postura kao da sugerira osjećaj ugroze i panike, stavljajući pred promatrača zahtjev za emotivnom i moralnom participacijom, solidariziranjem.” (P. Dolanjski Harni)

buy provigil from canada Biografija

Tomislav Šilipetar je rođen u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Igora Rončevića – Slikarski odsjek, završava 2014. g. Godinu dana kasnije postaje član HDLU-a. Uz stalne grupne izložbe, Tomislav je skupio i priličan broj žiriranih samostalnih izložbi. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost 2013. godine. Ima status samostalnog umjetnika od 2016.g.